Een zienswijze indienen

Wij merken dat de inwoners graag betrokken willen worden bij plannen die er zijn in de omgeving, maar het lastig vinden omdat ze niet precies weten hoe het werkt. Zo is er bij omgevingsplannen vaak een mogelijkheid om een “zienswijze” in te dienen. Maar wat is dat? En hoe schijf je een zienswijze?

Wat is een zienswijze?

Als een gemeente een plan in jouw omgeving wil uitvoeren zijn daar vaste regels voor die ze moeten volgen. Daarbij is ook altijd een moment dat inwoners een reactie mogen geven, dat heet een zienswijze.

Als inwoner kun je dan een brief schrijven naar de gemeente waarin je jouw mening over het plan geeft en vraagt of zij met jouw wensen rekening willen houden.

Wanneer stuur je een zienswijze?

Die brief schrijven kan niet op elk moment, maar alleen als de plannen “ter inzage liggen”. Je kan de plannen dan in het gemeentehuis bekijken of op de website van de gemeente. In die periode van 6 weken, mag je een zienswijze geven. Dat kun je mondeling doen of via een brief. Bij grote plannen die veel voorbereiding vragen, zijn er vaak meerdere momenten waarop dit mogelijk is.

Mis je dit moment? Je kan als inwoner altijd inspreken bij een gemeenteraadsvergadering of een brief of e-mail sturen aan het college van burgemeester en wethouders. Het kan dan alleen wel zo zijn dat de plannen al vast staan en niet meer gewijzigd kunnen worden.

Als je de zienswijze op het juiste moment stuurt, moet de gemeente rekening houden met de inhoud van de zienswijzen bij het verder uitwerken van het plan. Ook is de gemeenteraad op de hoogte van de kijk die inwoners hebben op de plannen op het moment dat zij er een beslissing over moeten gaan nemen. Dien je de zienswijze op het juiste moment in, dan heb je dus de grootste kans dat je er nog invloed op hebt.

Zorg dat je op de hoogte bent.

Lees het huis aan huis blaadje (Het gele krantje) of schrijf je in voor de digitale versie daarvan, om op de hoogte te blijven of er iets in jouw omgeving gaat gebeuren. Als burger moet je zelf actief die informatie opzoeken. Soms stuurt de gemeente zelf een brief naar omwonenden of is er een informatiebijeenkomst, maar dat hoeft niet altijd. Ook via de website overheid.nl kun je je aanmelden voor een e-mailservice waarbij je aan de hand van jouw postcode e-mails krijgt over overheidsbesluiten: Overheid.nl e-mailservice

Hoe schrijf je een zienswijze en wat staat er in?

Een zienswijze is eigenlijk gewoon een brief waarin je aangeeft wat jouw mening is over het plan en welke zorgen je er eventueel over hebt. Hieronder een voorbeeld met uitleg.

Aan
Adresgegevens van de gemeente

Van
Eigen naam en adresgegevens

Betreft: Zienswijze op (kenmerk)
Het kenmerk staat bij de mededeling over het plan, vaak in een huis aan huis blad en op de gemeentelijke website. Als het kenmerk niet te vinden is, omschrijf dan zo kort maar duidelijk mogelijk waar het betrekking op heeft.

Inhoud
De inhoud kan gewoon als in een normale brief . Je bent vrij er in te schrijven wat je wil. Een voorbeeld van een zienswijze:

Geacht college van B&W en/of gemeenteraad,

Naar aanleiding van de publicaties over het plan met als kenmerk (kenmerk of omschrijving) ontvangt u hierbij mijn zienswijze.

Tips voor de inhoud van een zienswijze:

  • Indien je een bepaald belang hebt bij de plannen kun je daar mee beginnen, bijvoorbeeld dat je omwonende bent (dichtbij woont) of een ondernemer op wie de plannen invloed hebben.
  • Lees en bestudeer de plannen grondig. Schrijf de punten waar je het niet mee eens bent of die volgens jou niet correct zijn op.
  • Onderzoek relevante wet- en regelgeving. Controleer of de plannen niet in strijd zijn met deze wetten en regels.
  • Bepaal je gronden voor bezwaar. Schrijf de redenen duidelijk op. Bijvoorbeeld milieukwesties, impact op je eigendom of belangen, fouten in procedures of andere (juridische)gronden. Probeer de redenen zo veel mogelijk te onderbouwen. Dus niet simpelweg “ik ben tegen”, maar leg uit waarom. Wat voor effect hebben deze plannen mogelijk op jou en jouw omgeving?
  • Verzamel bewijs. Dit kan variëren van foto’s en documenten tot getuigenverklaringen.
  • Dien je brief op tijd in. Ben je te laat, dan is de kans groot dat het niet wordt behandeld.
  • Overweeg professionele hulp. Als het ingewikkeld is maar wel belangrijk, kan het helpen om juridische hulp in te schakelen. Een rechtsbijstandverzekering kan daarbij helpen.
  • Zijn er alternatieve oplossingen waar je wel mee kan leven, kun je die ook benoemen.
  • Wil je de zienswijze ook nog mondeling toelichten, vermeld dat dan in de brief.
  • Blijf beleefd en netjes in het taalgebruik.

Met vriendelijke groet,
-handtekening-
-Naam-

Mocht je niet met naam willen ondertekenen, een zienswijze kan ook anoniem opgestuurd worden.

Wat gebeurt er nadat je de zienswijze hebt ingediend?

De gemeente reageert op jouw zienswijze, meestal binnen 6-12 weken. Er is geen vaste wettelijke termijn voor de inhoudelijke reactie, soms staat er wel een termijn vermeld op de website van de gemeente. Als het goed is ontvang je wel eerder een ontvangstbevestiging. Soms word je uitgenodigd door de gemeente om de zienswijze te komen toelichten.

De ambtenaren van de gemeente onderzoeken de punten die in de zienswijzen genoemd zijn en of er daardoor redenen zijn om de plannen aan te passen. Zij nemen die punten mee in het verder uitwerken van het plan. Meestal ontvang je de reactie op je zienswijze op het moment dat het uitgewerkte plan er is. Bij dat plan zitten dan ook de antwoorden op alle zienswijzen die binnen gekomen zijn bij de gemeente. Je krijgt de reactie op jouw zienswijze ook persoonlijk, meestal via brief of e-mail, tenzij je een anonieme zienswijze hebt ingediend.

Ben je het niet eens met het uiteindelijke plan en ben je van mening dat er niet voldoende gedaan is met jouw argumenten, dan kun je in de meeste gevallen in beroep gaan. Hoe, waar en binnen welke tijd dat moet, staat in de bekendmaking van de gemeente.